21 listopada 2013

Монтиране на хайлайни II част (Установки)

Установки


На тема установки и техния монтаж можете да намерите доста информация в интернет. Колкото и да си теоретизираме, най-важното е една установка да издържи. При катеренето в спортни райони, установките са правят от две точки, което за хайлайните може би не би била лоша идея, ако са от лепени клинове. Аз за удобство при натягане и по-голяма сигурност почти винаги ги правя от три точки. Две за лентата и една за backup. Ако релефът на терена позволява, добавям допълнителни пунктове от дървета, скални халки или собствена осигуровка от френдове и клеми.

Една установка на 40 м хайлайн от пет анкерни болта в Франция.  Има ли смисъл да се забиват 5 болта и то 4 в едно и също парче скала?

Осигуровката може да се направи по 3 начина - изцяло на анкерни болтове, чисто - без болтове (в местата където не е позволено забиване на анкери) и комбинирано. Досега не съм правил установка изцяло на собствена осигуровка с клеми, френдове и т.н. и не го препоръчвам. Все пак действащите сили при слаклайна са доста по-големи от тези при катеренето. Точките разполагам обикновено под форма на триъгълник, а понякога и в линия. Триъгълникът рядко е равнобедрен и върхът му не е задължително да бъде обърнат в противоположна посока на хайлайна. Всичко зависи от релефа на терена. Случвало ми се е да правя установка с рамена 12 м на 1,5 м. Третата точка правя на ъглополовящата между останали точки.

Една от моите първи установки от 2010 г., нямах още сапани и linegrip.


„Чиста” установка


Анкерни болтове ги слагаме винаги 
на срязване!
Както писах преди, за правенето на установки последно използвам анкерни болтове Hilti HST M12 x 145, които забивам на срязване. Сапаните държащи лентата могат да са инсталирани по три начина: саморегулираща система (тук я наричаме – "немска"), "френска" или в "паяк". Ако съм сигурен в качество на скалата, правя установка саморегулираща. В случай че един от пунктове не издържи се получава динамичен удар върху втория пункт. Затова, ако едно или и двете от рамената на триъгълника са прекалено дълги, ограничавам тяхната саморегулация с възел. В други случаи правя система от два отделни сапана или паяк. При два сапана трябва точно да определим посока на действащи сили. Чрез регулация на дължината им, трябва поравно да разпределим натоварването върху двата пункта. Паяк може да направим с един или няколко съединени сапана (както при саморегулираща система), но след като определим посока на натоварване връзваме възел. При скъсване на единия пункт, не се получава динамичен удар върху втория.

Саморегулираща система, така наречената "немска". При скъсване на един от пунктове се получава динамичен удар върху вторият.
Система – "френска". При скъсване на един от пунктове не се получава динамичен удар върху вторият.
За да намалим при скъсване на един от пунктовете динамичен удар в саморегулираща система, можем да направим възли на сапани.
„Паяк” - правим както в саморегулираща система с един сапан, но връзваме възел, благодарение на който при скъсване на един от пунктове няма динамичен удар върху вторият.

Третата точка използвам за натягане. Естествено, не натягам непосредствено от планка, а приготвям тази точка като за backup. Включвам 50 kN карабинер в планка, слагам сапан и предпазвам го от скалите (сапана трябва да стърчи извън ръба скалата). След като натегна лента е достатъчно само с един карабинер да включа backup в готова точка.

Установка на два болта


Понякога няма място за трети анкер или просто няма смисъла да го забивам в едно и също парче скала. Тогава установката е само от две точки. В този случай в сапана включвам карабинер (по-добре голяма шекла) и тогава към него друг карабинер с банана и втория карабинер с backup.

„Чиста” установка, но опасна – сапаните са под ъгъл почти 90 градуса!!!!!!!!

Избор на точките на установката.

1. Да включим мислене. То не боли. Представете си първо нашият бъдещ хайлайн и посоките на действащите сили. Ако имаме сапани и планки сложете ги за проба и чак тогава въртете дупки.

Готови дупки.

2. Важно е рамената на триъгълника от сапаните, които държат лентата, да се срещат в централната точка при банана под ъгъл около или по малък от 60 градуса!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Понякога ми се е случвало на по-къси ленти (~20 м) да минавам тази граница, но никога повече от 90 градуса. Над 90 градуса е много опасно, защото при хайлайни действащи сили са доста по големи от тези при катеренето!


Идеално би било ъгълът винаги да е по малък от 60 градуса.


3. Да помним, че нашият карабинер или шекла с банана трябва да са извън ръба на скалата. Изключение са установките, където терена е силно наклонен или стъпаловиден и сапани са във въздуха.

Лента и backup трябва да предпазим от острите ръбове, а карабинер с банана да е извън ръба на скалата.


4. Сапаните, както тези държащи лента, така и тези от backup задължително трябва да предпазим от острите ръбове на скали.
5. След като всичко натегнем и приготвим, добра практика е да съединим всички точки с допълнителен сапан, парче лента, въже или прусак.

Всички точки съединени.




6. Преди да започнем да ходим по хайлайна, задължително проверяваме всичко още веднъж.


Естествено не съм експерт по монтаж на установките. С всеки пореден оборудван хайлайн събирам опит и се надявам, че установките стават все по сигурни и надеждни. Въпреки че признавам, че със събирането на опит те стават все по-сложни, изискват повече екипировка и са в местата за които преди година - две не бих и помислил.
В бъдеще бих искал да оборудвам хайлайни само с лепени клинове, където единствената грижа е здравината на скалата. Те са много по-надеждни и трайни от анкерни болтове. 
С това привършвам за установките и в следваща част ще опиша, как става при мен монтаж на практика.





Koszmarek
SlackOn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz