24 listopada 2013

Монтиране на хайлайни III част (на практика)

На практика

Долното обяснение може би изглежда скучно, но исках да ви опиша нагледно как се случват нещата. Както писах, в повечето случаи приготвям установка сам и „разходките” между площадки заемат много време. Ако сте поне двама, ще спестите време поне четирикратно.



1. След като стигна на мястото, слагам планки (върху тях има стрелки в коя посока трябва да действа силата) и приготвям установката, от която ще натягам лентата – „установка 1”.



2. Края на лентата и bacup ги включвам с един карабинер в някоя планка с цел те да не паднет долу под своята тежест, докато ги прехвърлям на другата страна.


Лентата и bacup ги включвам с един карабинер в планка да не паднет долу


3. Ако към другата установка се стига лесно и бързо, също я приготвям – „установка 2”  След това се връщам за лента която включвам в банана или прашка/арбалет (ако не мога да прехвърля лентата отстрани).


4. Ако стигането е трудно отивам там с цялата екипировка т.е. планки, гаячен ключ, сапани, банан, treeware, карабинери, въдица и прашка/арбалет.



5. Монтирам установката и стрелям с прашка/арбалет към „установка 1”. Към олово/стрела е завързано флуоресцентно влакно, което се развива от макара, която е на къса въдица с един водач. Въдица с макара е много удобна, защото нищо не ни се заплита.

6. Връщам се към „установка 1”  махам олово/стрела, към влакното завързвам спомагателно въже, а към него нашата лента с backup (другият край на лентата имаме включен с карабинер в планка).




7. Пак отивам на „установка 2”  навивам влакното на макарата, а после ръчно издърпвам спомагателното въже с завързана за него лента.

8. Ако хайлайнът е къс, да кажем 30 м, а лентата ми е дълга 70 м, на тази установка нанизвам рингове на лента и backup, а края на осигурително въже завързвам за планка, за да не ми избяга.

9. След това слагам лента в банана, а backup от въже използвайки възел деветка или двойна осмица включвам с карабинер в сапана за backup помнейки за предпазване на сапани от лента и backup от остри скали.

10. Връщам се на „установка 1”,  слагам лентата в банана гледайки дали не е усукана и изтеглям доколкото мога излишъка на лентата.



11. В приготвен за backup сапан включвам верижна тресчотка, а linegrip с верига слагам на лентата. С една пръчка го предвижвам навътре и мога да натягам.

Понякога особено когато натягам с ролки, правя по друг начин. 
– На „установка 2” не изтеглям цялото спомагателно въже, а оставям според нуждите 4–5 м. Фиксирам го и отивам на „установка 1”
– Закачам полиспаса за сапана, а включен в него  linegrip на лентата.
Пускам система извън ръба на скалата и пак отивам на „установка 2”
– Изтеглям въже и лента, фиксирам я в банана, изтеглям нейният излишък. – Връщам се на „установка 1”  linegirp e вече 4–5 м от ръба на скалата и може да натягаме.



12. След натягане на лентата я фиксирам в банана. Ако не сме сложили рингове от другата страна, да не забравим да ги нанижем на лента и backup преди махане на натягащата система.

13. Помагайки си с един самохват включен на къса примка в седалката, натягам bacup от въже. Натягам го много деликатно само с ръцете.

14. Докато самохвата държи въжето, правя двойна осмица или деветка и я включвам с карабинер в сапана.

15. Трябва да помним за предпазването на сапани от остри скали.

16. Общо взето всичко е готово, но хубаво е още веднъж всичко да проверим.


Грешките, които могат да се допуснат при правенето на установките за хайлайн са много и аз не мога да опиша всичките, но тук маркирам някой от тях.


Ето резултата от една непредвидена от мен ситуация при ходенето ми по лентата.

Всичко е готово, можем да започнем :)




Koszmarek
SlackOn!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz